Pilates ontspannend, ammehoela

Sinds ik geen vast dienstverband meer heb als violiste in het Metropole orkest, kan ik nu ook Pilateslessen overdag aanbieden. Zo geef ik sinds september een uur pilatesles in een sportschool in Hilversum, ja, ja, wel 1 heel uur!

Het merendeel van de aanwezige dames is op een leeftijd waarop je blij bent dat je dingen nog kunt en dat vooral wilt behouden en dat je snapt dat je daarom moet blijven bewegen.

Via facebook benaderde een “vriendin” me dat er een vacature was. En ook via facebook heb ik daarop gereageerd. De deal was snel beklonken en zowel de eigenaresse als ik moesten toch enigszins lachen over hoe contacten tegenwoordig tot stand kunnen komen.

De dames van mijn pilatesgroep hadden voor mij les gehad van iemand die haar eigen les had gemaakt van yoga en pilates en daar een ontspannend muziekje bij had laten horen. Ze vonden het jammer dat de instructrice er niet meer was en ik kreeg het idee dat het vooral een “gezellig” lesuurtje was geweest.

Het heeft de dames enkele lessen gekost om er aan te wennen dat ik geen muziek draai tijdens mijn les. Ik heb hen dat vooraf ook verteld met de reden waarom.

De ontwikkeling van wat Pilates voor je lichaam doet kun je vergelijken met een puzzel. Je begint met een puzzel van bijvoorbeeld 20 stukjes, dit zijn je oefeningen die je doet waarbij je moet bedenken dat elke oefening over hetzelfde gaat maar dat alleen jij in een andere houding ligt. Van daaruit worden je spieren sterker, je snapt de oefeningen beter. Je gaat meer oefeningen krijgen en je gaat steeds verfijnder werken. Aan deze verfijning zit geen einde! Je puzzel van 20 stukjes in het begin gaat geleidelijk aan naar een puzzel van 100 stukjes en……meer.

Is dat leuk dan? Wil je het niet eens kunnen, klaar zijn en genieten van wat je hebt?

Dat is heel leuk kan ik je zeggen want je weet niet waar jouw grens ligt van wat je zult gaan kunnen. Het leukste echter is dat je zelf echt merkt dat je sterker wordt en dat jij en je lichaam behoefte hebben aan meer. Niet alleen tijdens je les maar vooral in je leven van elke dag.

Vorige week kwam er een dame uit mijn “clubje Hilversum” naar me toe om te zeggen dat ze toch zoveel moeite bleef houden met een bepaalde oefening. Deze dame is in de 60 en heeft hernia-achtige klachten. Bij die klachten klopt het dat bepaalde oefeningen een hele opgaaf voor haar zijn. Zij is in deze oefening echter behoorlijk gegroeid de afgelopen maanden maar had dit zelf niet zo in de gaten om. Ik riep voor haar het beeld op hoe ze die specifieke oefening de eerste keer deed en vergeleek dit met hoe ze het nu doet. Ik zag haar de twee situaties vergelijken en een mate van tevredenheid op haar gezicht verscheen.

Als je je zo moet concentreren op je bewegingen dan heb je geen tijd om aan iets anders te denken. Dat levert na afloop wel rust op in je hoofd en een voldaan gevoel in je lichaam. Voor de rest is het werken geblazen met Pilates en ontspanning geeft het pas daarna.

 

 

 

 

Voeg toe aan je favorieten: permalink.

Reacties zijn uitgeschakeld.